Menu

Pomorske priče

Priča nam zapovjednik m/b "Lady Račišće" Matko Bradičić o tradiciji pozdravljanja brodova koji su prolazili Pelješkim kanalom. 

"Brodovi koji su u prošlosti prolazili Pelješkim kanalom, obavezno su pozdravljali s brodskim sirenama, mjesto pomorskih kapetana, mjesto slavne pomorske prošlosti- Orebić. To je bila užanca, koju su poštovali svi zapovjednici brodova. Prolazeći kanalom, brodovi su pozdravljali brodskom sirenom, a svi mještani bi izašli na prozore, balkone, tarace i mahali "bilim lincunima i tavajolima". Zvona bi na crkvama zvonila, a tadašnji kustos Pomorskog muzeja Orebić, pok. Matko Župa bi ispalio plotun s malim topom na muliću ispred muzeja. Ta tradicija, nažalost, je prekinuta uvođenjem obvezne pilotaže (peljara) kroz Pelješki kanal, tako da brodovi više ne prolaze kanalom, jer se ne žele izlagati dodatnom trošku.
Imao sam tu čast i privilegiju da dana 25.01.2012. prođem Pelješkim kanalom, kao zapovjednik m/b "Lady Račišće". Brodu, koji je bio u "menadžmentu" Korkyre Shipping iz Korčule, "isposlovali" su dozvolu kako bi prošao kroz kanal bez pilota. M/b "Lady Račišće" je bio upravo došao iz Kolumbije s teretom banana i trebali smo dio tereta iskrcati u luci Split. Taj događaj mi se duboko urezao u sjećanje… Brod je vozio sasvim lagano i brodska sirena je neprestano trubila pozdravljajući Orebićane. Ispred svoje kuće sam sasvim zaustavio brod i ispalio raketu. Mislim da sam ja bio posljednji zapovjednik iz Orebića koji je prošao Pelješkim kanalom."